Slik får du mest for feriepengene

Publisert: 12. Jun 2017 | Kategori: Ferie

Sommermånedene, og særlig fellesferien, er høysesong for feriereiser, og prisene kan være høye. Men visste du at du kan spare tusenlapper om du velger smart? Her er våre beste tips!

– Reiselysten er stor fra hele landet om dagen, forteller Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving.

Ifølge henne er det ingen grunn til å sitte på gjerdet når det gjelder årets sommerferie – det er nemlig ikke nødvendigvis sånn at reisene blir billigere og billigere desto lengre du venter.

1. Ikke vent for lenge

– Faktisk kan det hende at du ikke får reist dit du vil i det hele tatt hvis du venter for lenge. Det begynner å bli få rom igjen på hotellene på flere reisemål, og noen er allerede utsolgt i de mest populære ferieukene, sier Fossum.

– Hvis sommerværet i tillegg fortsetter å være vått og kaldt tar godbitene raskt slutt.

SLAPP AV I SOLEN: Den lille badebyen Anaxos på Lesvos passer godt for deg som ønsker en rolig strandferie. Her finner du øyas kanskje beste strand og mange hyggelige små tavernaer. Foto: Ving

Heldigvis er det fortsatt et par uker igjen til den travleste feriesesongen, så alt håp er ikke ute om du enda ikke har sikret deg årets sommerferie.

Ett av reisemålene du kan legge ferien til er den greske øya Lesvos, som endelig er tilbake i Vings program.

– Det som slo meg da jeg kom hit første gang, var at jeg ikke følte meg som en turist, sier Katrine Rakeng. Hun har feriert på Lesvos i mange år og deler gjerne sine beste tips til den greske øya.

– Lesvos har vakre landsbyer, koselige tavernaer og en herlig gresk atmosfære. Selv om det er en god del feriegjester her, føler du deg inkludert i lokalmiljøet. Den genuine greske opplevelsen kan være noe så enkelt som å sitte på en fortauskafé med en frappé eller et glass vin og betrakte hverdagslivet, fortsetter Katrine, som jobber på Vings hovedkontor i Oslo.

– Hotellene er veldig sjarmerende og personlige – jeg har faktisk aldri opplevd et reisemål med så hyggelige hotell, forteller Katrine, som tror den personlige kontakten ved at eieren selv bor på hotellet utgjør forskjellen.

Vings markedsdirektør understreker at de alltid gjør så godt de kan for at alle skal få reist dit de vil, uansett om det er til Lesvos eller et av de andre drøyt 300 reisemålene Ving har på programmet.

NORDMENNS FAVORITT: Gran Canaria er fortsatt et av de mest populære reisemålene blant nordmenn. Foto: Ving

– Selv om det kanskje blir fullt på charterflyene til populære reisemål som Mallorca og Kanariøyene trenger du ikke å fortvile. Det går nesten alltid et rutefly, sier hun.

Fordelen med rutefly er at du selv kan bestemme ferielengden. Mens charterferier som regel varer i enten en eller to uker kan du for eksempel være borte i ti dager hvis du reiser med rutefly. Du kan også bestille reisen med rutefly gjennom Ving.

– Vi anbefaler faktisk at du bestiller ruteflyreiser med oss. Når du bestiller fly og hotell samlet fra Ving er du dekket av pakkereiseloven. Det betyr at du kan føle deg helt trygg på at vi hjelper deg hvis noe uforutsett skulle skje, tipser Fossum.

2. Velg riktig reisemål

Det er lett å la seg rive med når du finner den perfekte ferieturen, men før du bestiller bør du ta en titt på hva ting koster på reisemålet du vurderer. Hvis du er på utkikk etter en avslappende sol- og strandferie i et land med lavt prisnivå er Kroatia et godt alternativ ifølge Fossum.

– Ferieparadiset ved Adriaterhavet er en spennende blanding av øst og vest, og selv om landet har en av verdens vakreste kyststrekninger og flere populære ferieøyer er levekostnadene fortsatt relativt lave, tipser hun.

Rimelige reiser og lave levekostnader finner du også i populære Bulgaria.

KOSTER IKKE SKJORTA: Bulgaria er et av reisemålene hvor du får mest for feriepengene i sommer. Foto: Ving

– Ikke bare er Bulgaria et av Europas billigste reisemål, de har også flotte strender og stabilt, varmt sommervær, sier Fossum.

7 kilometer lange Sunny Beach i Burgas-området er en av landets mest populære strender, og feriestedet er kjent for sitt heftige natteliv. Albena i Varna-området er vesentlig roligere og er med sine langgrunne strender perfekt for blant annet barnefamilier.

– Vi ser en stor økning i reiser til Bulgaria i år, og det skyldes nok blant annet det lave prisnivået, forteller hun.

Er du ute etter å gjøre et skikkelig feriekupp bør du også vurdere nabolandet Tyrkia. Her finner du verdens mest varierte og smakfulle kjøkken, lekre hotell med høy kvalitet for en rimelig penge og kulturelle høydepunkter det knapt finnes maken til.

– I Tyrkia kan du fint koste på deg litt ekstra hotelluksus uten at feriebudsjettet sprekker. Side er en liten ferieby omgitt av lange sandstrender, mens Alanya passer bedre for alle som vil ha litt mer liv og røre i tillegg til fine strender.

3. Velg riktig periode

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Prisen på en feriereise kan variere mye avhengig av måned og dag. Aller dyrest er det å reise i skoleferiene.

– Det er mange familier som skal på ferie når barna har fri fra skolen, og prisene er ofte høyere da enn ellers, forklarer Fossum.

Vil du spare penger bør du med andre ord vurdere å reise utenfor sommerens høysesong.

– Du kan si at lavsesong er høysesong for alle som er ute etter en ferie til lavere pris enn ellers. I tillegg er det mindre trafikk på reisemålene utenom høysesong – det er færre folk og roligere omgivelser.

4. Vær kritisk til restplasser

Restplasser er et godt alternativ for deg som kan reise på sparket og hvis du er åpen for ulike reisemål, men hvis du har bestemt deg for hvor du vil reise og blir sittende å vente på den «riktige» restplassen kan du risikere at hele ferien går i vasken.

– Det er selvfølgelig ingen garanti for at akkurat den restplassen du håper skal dukke opp gjør det. Hvis du allerede har bestemt deg for hvor og når du vil reise lønner det seg å bestille på vanlig vis. Men er du av den mer spontane typen kan du alltids gjøre et restplasskupp en dag eller to før avreise, sier Fossum.

 • MALLORCA: Velger du Mallorca i sommer venter tapasbarer med herlig stemning, grønne olivenlunder, turkist hav, høyreiste klipper og fantastiske strender. Foto: Ving

 • MALLORCA: Stranden i Alcudia. Foto: Ving

 • MALLORCA. Foto: Ving

 • MALLORCA: Stranden i Alcudia. Foto: Ving

 • GODE SMAKSOPPLEVELSER: Tapasens hjemland byr på flust smakfulle godbiter. La deg begeistre av det spanske kjøkkenet du også! Foto: Ving

 • GRAN CANARIA. Foto: Ving

 • SLAPP AV I SOLEN: Den lille badebyen Anaxos på Lesvos passer godt for deg som ønsker en rolig strandferie. Her finner du øyas kanskje beste strand og mange hyggelige små tavernaer. Foto: Ving

 • GRESK ØYFAVORITT: På Lesvos møtes du av det ekte Hellas med vakre landsbyer, koselige tavernaer og en herlig avslappet atmosfære. Foto: Ving

 • ELSKET FERIESTED: Parga har ikke antydning til arrogante turistnykker - til tross for at både grekere, italienere og skandinaver elsker å feriere her. Foto: Ving

 • IDYLLISK KYSTBY: Parga ligger i grønne, vakre omgivelser på vestkysten av det greske fastlandet, og atmosfæren i de bratte, trange smugene og i den lille havnen er avslappet, intim og romantisk. Foto: Ving

 • PARGA. Foto: Ving

 • AVSLAPPENDE ØYLIV: Kroatiske Hvar ligger en drøy halvtime med båt fra Split. En ferie her byr på lange middager i skumringen, bad i krystallklart vann, og kanskje et besøk på en vingård eller to? Foto: Ving

 • BYEN ALLE SNAKKER OM: Dubrovnik er muligens Kroatias mest kjente by, og tar du fjellheisen opp til utkikkspunktet venter spektakulær utsikt over den vakre gamlebyen, skjærgården og øyene. Foto: Ving

 • KROATIA. Foto: Ving

 • MIDDELALDERSJARM: I Dubrovniks gamleby møtes du av trange smug og vakre torg med kafeer og restauranter. Det er også mulig å spasere på toppen av den flotte bymuren fra middelalderen. Foto: Ving

 • KROATIA. Foto: Ving

 • DEN FØLELSEN: Flotte strender, vakker natur, antikke kulturminner, godt uteliv og koselige små landsbyer venter på den greske øya Kos. Kos for alle med andre ord! Foto: Ving

 • KOS. Foto: Ving

 • KOS: Gresk meze. Foto: Ving

 • BULGARIA. Foto: Ving

 • PERFEKT FOR PARFERIEN: Balchik er uten tvil en av de mest romantiske småbyene langs Svartehavskysten. Foto: Ving

Det er også verdt å notere seg at de fleste ruteflyselskapene har en annen forretningsmodell enn typiske charterselskap når det gjelder restplasser.

– Mange forretningsreisende bestiller ganske sent, og derfor rabatteres ruteflybilletter sjeldent ned til restplassnivå sånn som i charterselskapene, forklarer Fossum. Hun påpeker at flere flyselskap faktisk heller kjører med tomme seter enn å skru prisene ned til et minimumsnivå.

Ifølge Fossum er sjansen for å finne gode restplasser på rutefly størst hvis det er snakk om direktefly fra Norge. Flyselskaper som opererer med mellomlandinger og flybytter har sjeldent rimelige billetter like før avreise.

5. Gjør deg kjent med reisearrangørenes nettsider

De beste tilbudene finner du som regel på nett, men det kan til tider være litt forvirrende å finne frem i jungelen av priseksempler, kampanjetilbud og reiseforslag.

– Når du søker på et reisemål vi har både charter- og ruteflyflyvninger til, vil du automatisk få opp charteralternativene først, sier Fossum.

KROATIA. Foto: Ving

Du kan enkelt endre innstillingene for å se ruteflyalternativene: Du endrer bare feltet for reiselengde til «Valgfri reiselengde», etter at du har valgt reisemål.

– Er du ute etter de beste tilbudene akkurat nå bør du gå rett til tilbudssiden. Den oppdaterer vi fortløpende med alle aktuelle tilbud, tipser hun.

Mange tror at reisearrangørenes tilbud begrenser seg til det de ser på nettsiden, og går videre til neste når de ikke finner det de er ute etter, men det er ikke alltid nødvendig. Ringer du eller sender en e-post kan nemlig arrangørene fikse det meste.

– På nettsiden vår kan du for eksempel bare bestille tre hotellrom og være maks seks personer i reisefølget, men vi kan selvfølgelig ordne reiser med både flere rom og for flere reisende. Det er bare systemet på nettsiden som ikke er lagt opp for den typen bestillinger, sier Fossum.

DE BESTE SPARETIPSENE:
 • Lavsesong er høysesong for alle som er ute etter lavere priser enn ellers. Unngå skolenes ferier om du kan.
 • Ikke la deg trigge til kjøp bare fordi prisene på flybillettene er lave – undersøk prisnivået på reisemålet, hva hotellovernattinger koster og hvordan kursen er først.
 • Bulgaria, Kroatia, Tyrkia og Hellas er reisemål hvor du får mye for pengene.
 • Skal du på storbyferie er søndag, mandag og tirsdag de billigste utreisedagene. De rimeligste hjemreisedagene er tirsdag, onsdag og torsdag. Velg storbyer med mange flyavganger for de beste prisene.
 • For eksotiske langreiser er tirsdag og onsdag de billigste utreisedagene.
 • Ikke la deg skremme av reisearrangørenes nettsider med mye innhold. Sett deg inn i hva som finnes hvor – de beste tilbudene finner du som regel på nettsidene deres. Finner du ikke det du leter etter – ta kontakt med dem!

Kilde: Ving  

Visste du? Som medlem av et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill reisen via LOfavør.