Middelhavets perler: fra klassiske badesteder til kulturbyer

Publisert: 9. May 2017 | Kategori: Ferie

For mange er Middelhavet synonymt med charterferier, men visste du at Ving, Norges største reisearrangør, også tilbyr reiser til steder som Antibes, Malta og Sicilia?

Den franske riviera – luksuriøst og sjarmerende

– De litt mer utradisjonelle reisemålene ved Middelhavet har økt med 23 prosent for denne sommeren, sier Tonje Løkaas Fossum, markedsdirektør i Ving. Hun forteller at særlig Costa del Sol, Malta, Alicante og Den franske riviera er populært.

Det er mange år siden Sissel Viggen oppdaget sin feriefavoritt ved Middelhavet, det lille badestedet Juan les Pins. De siste 10 årene har hun og ektemannen reist hit minst én gang i året.

– Vi falt for Juan les Pins første gang vi var der. Der får vi litt ekstra ferieluksus, og stranden er helt herlig, forteller Sissel. Ifølge henne lønner det seg å leie solsenger fra strandbarene. Da kan du bestille snacks rett til solsengen, og du får også låne håndklær.

UTENFOR ALLFARVEI: Det er ikke rart at den langstrakte stranden og den fine strandpromenaden i Juan les Pins faller i smak hos mange. Foto: Privat

Sissel setter også pris på Juan les Pins’ beliggenhet.

– Det er lite og rolig, og de gangene vi vil oppleve mer er både Cannes og Monte Carlo bare et par timer unna med bil eller tog.

– I Cannes vil jeg anbefale et besøk på Bruns, der har de fantastisk sjømat, tipser Sissel. Det er imidlertid den lille badebyen og dens sjarm hun liker aller best.

– I Juan les Pins pleier vi å møtes på den kjente baren Crystal Bar, et perfekt sted for «people watching». De har ofte levende musikk, og det er et passende sted å avslutte dagen, eller kanskje starte kvelden, med et glass rosévin.

Ikke gå glipp av:

 • Vesuvio har god mat til en rimelig penge. Velg Le Festival De La Mer for sjømat og østers.
 • Det kan lønne seg å gå for restauranter i de mindre kjente gatene. Der er det ofte lavere priser og færre turister enn i hovedgatene og langs stranden.

Malta – den lille øya med mye på hjertet

Malta består av de tre øyene Malta (hovedøya), Gozo og Comino, og flere småøyer. Hovedøya er ikke større enn Oslo, men rommer alt fra fine strender til ridderfestninger.

– Ikke la deg lure av den beskjedne størrelsen! Etter en innholdsrik uke reiste jeg likevel hjem med en følelse av at det var mer jeg skulle sett og gjort, forteller Lén Kongerud i Ving.

– Malta passer bra uansett om du skal på kjærestetur, familietur eller med vennegjengen, sier hun.

LITEN HOVEDSTAD: Maltas hovedstad Valletta er liten i omfang, men desto rikere på sjarm, spennende arkitektur og god mat. Foto: Privat

Klippestrendene langs kysten byr på krystallklart badevann og gode snorkleforhold. Foretrekker du sand mellom tærne bør du velge Mellieha eller St. Julian’s.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Vil du se mest mulig av Malta – gå for «Hop on hop off»-bussene. De kjører over hele øya og legger til rette for mange opplevelser på kort tid.

– I løpet av én dag så jeg håndverkerlandsbyen Ta’ Qali og Mosta-kirken, spiste lunsj i «The Silent City» og tok en liten tur innom akvariet, forteller Lén. Ifølge henne er hovedstaden Valletta også verdt et besøk.

– Det hovedstaden mangler i størrelse tar den igjen i sjarm, arkitektur og gode restauranter. Spesialiteten fenek (kanin) er et vanlig syn på menyen, og jeg dristet meg til å prøve spaghetti med kaninsaus. Overraskende godt!

Ikke gå glipp av:

 • Den blå lagune. Stranden ved lagunen er ganske liten og kan føles overfylt i høysesong, så gå heller for en bra plass på båtdekket.
 • Hal-Saflieni Hypogeum: Et stort, underjordisk gravkompleks fra 3600-3000 f.Kr. Det er rift om billettene, så bestill på forhånd.

Menorca – Mallorcas vakre lillesøster

– Menorca er en grønn og koselig øy øst for Mallorca. Den er minst like vakker som søsterøya, men tempoet og atmosfæren er roligere, sier Tonje Løkaas Fossum som selv har besøkt øya.

FRISTENDE BADEVIKER: Menorca er minst like vakker som søsterøya Mallorca. De mange badevikene har myke sandstrender og herlig badevann for store og små. Foto: Privat

Ifølge henne passer Menorca perfekt for barnefamilier og for voksne som vil ha en rolig ferie i vakre omgivelser.

– Hvis du reiser med barn, anbefaler jeg vakre Cala’n Bosch med nydelige strender, en koselig marina og gode restauranter. Ikke glem å besøke den gamle hovedstaden Cituadella med snirklete gater og trange smug, kombinert med trendy restauranter og gode shoppingmuligheter, tipser hun.

Ikke gå glipp av:

 • Menorca har 122 små badeviker med sandstrender og krystallklart vann. Lei deg en bil eller sykkel og dra på oppdagelsesferd.
 • I den gamle fiskerbyen Fornells nord på øya serveres en legendarisk hummersuppe – Caldereta de Langosta. Den er kostbar, men smaker fantastisk.

Italia – matentusiastens paradis

Mange forbinder nok Sicilia med mafiaen Cosa Nostra, men Middelhavets største øy har flere ess i ermet enn som så.

– Det som skiller Sicilia fra mange andre turiststeder er maten. Stopp på en agriturismo (bondegård) som serverer lunsj eller middag laget av lokale råvarer. En matopplevelse du ikke må gå glipp av, tipser Elisabeth Larsen-Vonstett, som inntil nylig var informasjonssjef i Ving.

VAKRE PISA: Pisa er mest kjent for sitt skjeve tårn, men den lille byen oser også av italiensk sjarm på sitt beste. Foto: Ving

– I tillegg har italienerne verdens beste iskrem, og Sicilia er ikke noe unntak, fortsetter hun, og legger til at prisnivået på øya er lavere enn ellers i Italia.

Litt lenger nord på det italienske fastlandet ligger regionen Toscana, som i likhet med Sicilia er spesielt kjent for sin gode mat. Prøv badebyene Viareggio og Forte dei Marmi, eller kulturbyene Firenze og Pisa.

Ikke gå glipp av:

 • Etna, Europas mest aktive vulkan.
 • Landsbyen Savoca der deler av «Gudfaren» ble spilt inn. Her finner du kirken Michael Corleone giftet seg i, og besøke Bar Vitelli hvor Corleone samlet mafiavennene sine.

Malaga og Alicante – spanske favoritter på fastlandet

Malaga er ikke lenger kun utfartsåren til de kjente badebyene langs solkysten. Byen med sin fine strand og summende atmosfære minner til tider om Barcelona i miniatyr.

– Malaga er en by med sjel. Calle Larios er byens handlegate og sentrum med trendy butikker på rekke og rad, og i de trange brosteinsgatene finner du flust av koselige spisesteder og småbutikker, tipser Ann-Renée Degnes i Ving.

Følger du Calle Larios ned mot havnen og tar til venstre inn på Paseo del Muelle Uno, får du en fin spasertur langs havnepromenaden. Etter hvert havner du på stranden La Malagueta.

 • UTENFOR ALLFARVEI: Det er ikke rart at den langstrakte stranden og den fine strandpromenaden i Juan les Pins faller i smak hos mange. Foto: Privat

 • JETSET-BY: Strandpromenaden La Croisette i Cannes er en vellykket kombinasjon av luksus, glamour, sjarm og eksklusivitet. Foto: Ving

 • SJØMAT I CANNES: Lite slår franske, hvitvinsdampede blåskjell og knasende, akkurat passe salt, pommes frites. Be om moules frites, og kanskje et glass hvitvin? Foto: Privat

 • LITEN HOVEDSTAD: Maltas hovedstad Valletta er liten i omfang, men desto rikere på sjarm, spennende arkitektur og god mat. Foto: Privat

 • DEN BLÅ LAGUNE: Den fargesprakende lagunen er av Maltas mest populære severdigheter, og selv om det ofte er trangt om plassen er det deilig med en dukkert og en is fra den lille kiosken. Foto: Privat

 • THE SILENT CITY: Du kommer deg lett til Mdina, Maltas gamle hovedstad, med Hop on Hop off-bussene på øya. Foto: Ving

 • FRISTENDE BADEVIKER: Menorca er minst like vakker som søsterøya Mallorca. De mange badevikene har myke sandstrender og herlig badevann for store og små. Foto: Privat

 • STILIG LOUNGE: Den ombygde grotten Cove d’en Xoroi i Cala En Porter på Menorca har fantastisk utsikt og er definitivt en bar utenom det vanlige. Foto: Privat

 • ITALIENSK FAVORITT: Sicilia er Middelhavets største øy og byr på alt fra sol og bad til historiske severdigheter, fantastisk shopping og nydelig mat. Foto: Ving

 • VAKRE PISA: Pisa er mest kjent for sitt skjeve tårn, men den lille byen oser også av italiensk sjarm på sitt beste. Foto: Ving

 • STORBY I LITE FORMAT: Malaga er ikke lenger bare et kort stopp på vei til solkystens badebyer. Den lille storbyen har et spennende sentrum, en fin bystrand og en moderne havnepromenade. Foto: Privat

 • BYSTRAND: I Malaga kan du stikke på stranden La Malagueta når du trenger en pause fra shopping og severdigheter. Hva er vel bedre enn en strand midt i en kul storby? Foto: Ving

 • KUNSTNERISK MATHALL: Stikk innom Mercado Central Atarazanas i Malaga for å beundre arkitekturen – og alle de bugnende matbodene. Foto: Privat

– For en opplevelse utenom det vanlige bør du få med deg et teaterstykke på Teatro Romano, et utendørs amfiteater der det fra tid til annen settes opp forskjellige forestillinger.

– Malaga er også et supert utgangspunkt for utflukter. Lei bil og reis til hyggelige steder som Marbella og Estepona, eller ta turen helt ned til Gibraltar, foreslår Ann-Renée.

Reiser du i stedet nordover kommer du til en annen spansk favorittby: Alicante. Stadig flere har oppdaget byens tiltalende kombinasjon av storbyvibber og sandstrender. I de hyggelige gågatene og bortgjemte smugene finner du små kunstgallerier og spesialbutikker.

Ikke gå glipp av:

 • Markedshallen Mercado Central Atarazanas i Malaga. Her står matbodene tett i tett, og det store kunstverket som utgjør veggen mot Calle Sagasta setter prikken over i-en.
 • Tapas! Nokså selvsagt, men Malaga er kjent for sin tapas. Prøv også musserende sangria, en forfriskende versjon av den spanske klassikeren. Rødvinen byttes ut med perlende cava.

BYSTRAND: I Malaga kan du stikke på stranden La Malagueta når du trenger en pause fra shopping og severdigheter. Hva er vel bedre enn en strand midt i en kul storby? Foto: Ving

Gode råd fra Vings reiseeksperter:

 • Det lønner seg alltid å være tidlig ute, spesielt hvis du vet du må reise på en spesiell dag, eller hvis du vil bo på et spesielt hotell eller ønsker et spesifikt hotellrom.
 • Mai og siste halvdel av august er tradisjonelt blant de rimeligste reiseperiodene.
 • Velg bort hotell med fasiliteter du likevel ikke kommer til å benytte deg av.
 • For å få mer ut av feriedagene kan du dele opp ferien i to med en uke på to ulike hotell og/eller reisemål.

Visste du? Som medlem av et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill reisen via LOfavør.