Kanariøyene: Slik velger du riktig øy

Publisert: 4. Sep 2017 | Kategori: Ferie

I 2016 reiste over 400 000 norske turister til Kanariøyene*, og trenden fortsetter også i år. Ving har reiser til Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, Fuerteventura og Lanzarote, men hvordan vet du hvilken kanariøy som passer best for deg?

Gran Canaria – klassikeren med noe for enhver smak

Kanariøyene består av syv forskjellige øyer, men Gran Canaria er selve klassikeren. Vibeke Skontorp har vært der syv ganger – sist forrige vinter.

– Jeg elsker øya for alt den har å by på, og jeg blir nok aldri helt ferdig med den. Det er så lett å kose seg der, sier hun med et smil.

Til daglig jobber Vibeke på Vings hovedkontor i Oslo. For henne er det flere ting som gjør at hun velger Gran Canaria igjen og igjen.

– Det er værsikkert, mange fine hotell og gode restauranter der, og ikke minst finnes det masse gøy å gjøre. Den fine Amadores-stranden i sør og et besøk i Las Palmas er blant mine favoritter, tipser hun.

SJARMERENDE SMÅBYER: Gå ikke glipp av en tur til Puerto de Mogán, en idyll på Gran Canarias sydvestkyst. Foto: Privat

Las Palmas er hovedstaden i den spanske provinsen som Gran Canaria tilhører. Ifølge Vibeke er det lett å glemme at det finnes en storby i lite format i ferieparadiset.

– Jeg anbefaler alle å tilbringe et par dager i Las Palmas. Pass på at du er der på en torsdag, for da er det La ruta de tapas i gamlebyen Vegueta. Da går du fra bar til bar og små restauranter og prøvesmaker enkle tapasretter for bare et par euro. Spanjolene selv elsker dette, så her kommer du virkelig tett på lokalbefolkningen.

Vibeke har vært på Gran Canaria både med og uten barn, og begge deler har falt i smak.

Visste du? Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill på denne siden.

La Gomera – rolig golfparadis

La Gomera er en av de mindre Kanariøyene, og her er tempoet vesentlig roligere enn på naboøya i øst. Hit reiser du for å nyte de fredelige omgivelsene og naturen.

Marie-Anne Zachrisson har tatt med familien til den lille øya flere ganger.

– Det er én grunn til at La Gomera stadig kommer opp når vi planlegger feriene våre, og det er at vi har hatt noen av våre beste ferieuker her, forteller hun.

Golfbanen Tecina besøker de alltid når de er på øya.

– Den er virkelig spektakulær med utsikt over Atlanterhavet. Når været er klart ser man tydelig den ruvende vulkanen Teide på naboøya Tenerife. Det tar bare noen minutter å rusle hit fra hotellet Jardin Tecina, og på veien passerer du både bananplantasjer og avokadotrær.

I POSE OG SEKK: I tillegg til å være golfentusiastenes mekka har La Gomera storslagen natur og vakre strender, som denne i Valle Gran Rey. Foto: Ving

Noe av det Marie-Anne liker aller best er å ta med seg en god bok og ta heisen ned gjennom fjellet til strandpromenaden, saltvannsbassengene og strandklubben Club Laurel som tilhører Vings eneste hotell på øya.

Ifølge henne er La Gomera helt annerledes enn de andre Kanariøyene.

– Hvis du elsker sandstrender, shopping og uteliv er ikke dette rett ferieøy. Men landskapet er fantastisk vakkert med høye fjell, dype raviner, trolske skoger og grønne daler.

Tenerife – opplevelser i fleng

Tenerife er den største og mest folkerike av Kanariøyene. Inga Måkestad jobber på den populære ferieøya og har mange gode tips.

– Noe av det aller beste med Tenerife er kontrastene. Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger, og alt toppet med vulkanen Teides unike månelandskap, sier Inga, som er Vings destinasjonssjef.

Hun synes særlig de naturlige lavastrendene er verdt å få med seg.

LEI BIL: Tenerife har høye fjell, dype daler og svarte strender, og den beste måten å oppleve mest mulig på er å kjøre rundt på øya. Foto: Privat

– De finnes over hele øya, men mine favoritter er Playa Benijo og Playa del Bollullo. Begge ligger på den nordlige kysten, og du må gå et lite stykke for å nå dem. Ta med deg litt mat og drikke og bli der en stund, bare sitt der og hør på bølgene som slår innover den kullsorte sanden.

Med sitt skiftende landskap passer Tenerife for alle typer feriegjester, og du kan få med deg alt fra ziplines til lokale, kulturelle innslag. Inga anbefaler leiebil for å få med seg så mye som mulig.

Inga anbefaler også et besøk på berømte Teide. Vulkanen Teide rager 3,718 meter over havet, og veien til toppen byr på vakkert, særegent landskap og spektakulær utsikt. Dere kan ta taubanen opp hvis været tillater det (starter på 2356 meters høyde), eller trimme apostelens hester hele veien til topps.

Lanzarote – en smak av luksus

Vulkanøya Lanzarote er kanskje en av de mest undervurderte av de kanariske øyene. Reiseblogger og journalist Vibeke Montero mener øya har rustet seg opp til å bli den lekreste i søskenflokken.

– Forvandlingen har skjedd i det stille, og nå er øya både stilfull og elegant, sier hun.

På Lanzarote kan du ikke unngå å se lava, og det ser nesten ut som om Timanfayas store utbrudd skjedde i forrige uke – ikke for nesten tre hundre år siden. I dag er det lavaen som gir øya identitet, mye takket være øyas store kunstnersønn César Manrique, som har skapt spektakulære installasjoner i den ville naturen.

PAPEGØYESTRANDEN: Playa de Papagayo på Lanzarotes sørspiss regnes som stranden over alle strender på øya. Foto: Ving

Montero mener det aller beste stedet å ha base er i Playa Blanca i sør, med mindre du vil ut og feste natten lang.

– Her er det rolig, og fantastiske forhold enten du ferierer med familien eller kjæresten. Det beste er at øyas aller beste strender ligger her, forteller hun.

Playa de Papagayo regnes nærmest som stranden over alle strender på Lanzarote. Papagayo ligger på sydspissen av øya i naturreservatet Los Ajaches, skjermet av klipper. Her kan du slappe av i solen på fin, hvit sand, svømme i krystallklart vann og snorkle.

Fuerteventura – det ukjente strandparadiset

Fuerteventura er den nest største av Kanariøyene, men atmosfæren er likevel avslappende. For mange nordmenn er øya ukjent territorium: Hit kommer det færre turister og trafikken er roligere. Aaro Palomäki har besøkt alle de store øyene, men Fuerteventura er favoritten.

STRANDPARADIS: Nasjonalparken Las Dunas består av 30 km2 med fantastiske strender og enorme sanddyner. Foto: Ving

– Corralejos sanddyner er helt fantastisk og verdt å få med seg når du besøker Fuerteventura. Mindre kjent er kanskje den lille øya Isla de Lobos, som ligger rett utenfor Corralejo. Lobos tilhører et naturreservat, og på øya er det flere fine, små strender med krystallklart vann, tipser Aaro, som jobber som Service Manager for Ving på øya.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

På Fuerteventura finner du faktisk noen av Europas beste strender. Brede, milelange og gyllengule strekker de seg rundt nesten hele øya.

Her er det enkelt å nyte strandlivet i usjenerte omgivelser, men du trenger ikke å ligge på stranden hele dagen om du ikke vil.

– Vil du oppleve Fuerteventura er en leiebil perfekt. Nesten alle veier er asfalterte, og det er lite trafikk. Likevel sies det at det er flere geiter enn mennesker her, så du bør kjøre litt forsiktig, sier Aaro.

Husk at du som medlem av et LO-forbund kan benytte deg av feriefordelen hos Ving.

*Kilde: Estimering fra Spanias Turistkontor, basert på tall fra FRONTUR, utviklet av det Spanske Statistikkinstituttet)