Disse familiene kaster fordommene over bord

Publisert: 6. Feb 2017 | Kategori: Ferie

Cruise øker stadig i popularitet, og de siste årene har også barnefamiliene kastet seg på bølgen. Norges største reisearrangør har doblet salget årlig siden de startet å selge cruisereiser i 2014.

– Cruise er, stikk i strid med hva mange tror, perfekt for barnefamilier. Stadig flere kaster loss og drar til sjøs, sier Tonje Løkaas Fossum, markedsdirektør i Ving.

– Pakkene inkluderer både fly, hotellovernattinger og selve cruiset. At det er enkelt å bestille alt på et sted har nok også hatt mye å si for etterspørselen hos oss, tror hun.

Selv tok hun med seg familien på cruiseferie med Allure of the Seas – et av verdens største cruiseskip.

PASSER FOR ALLE: Stadig flere barnefamilier drar på cruise og lar seg begeistre av alt en ferie til havs har å by på. Foto: Ving

– Vi reiste da barna var 11 og 14 år, og de stortrivdes med alle aktivitetene om bord. Jeg skal ærlig innrømme at jeg i forkant tenkte at dette kunne bli for stort og at det ville bli for mange mennesker, men det var ikke ofte vi hadde den følelsen da vi var om bord.

Ifølge cruiserederiet Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) er ikke Fossum alene om den tanken.

– Det finnes en del barrierer, og kanskje særlig for barnefamilier som tenker at det ikke er noe for dem. Mange tror også at det er dyrt. Oppfatninger som dette snus imidlertid på hodet når man først har vært på cruise, forteller Bente Borvik, Senior Key Account Manager i RCCL.

Underholdning i verdensklasse

– Barna våre elsket cruiset og var kjempebegeistret for alt de kunne gjøre og oppleve på skipet. Og ikke minst det at de kunne gjøre det på egen hånd, forteller Fossum.

FERIENS HØYDEPUNKT: For Mille (11) var zipline-svevet over skipets atrium noe av det beste med cruiseferien. Foto: Privat

Om bord på de største skipene kan du nemlig teste ziplines, klatrevegger, surfesimulatorer og store vannsklier. På kveldstid kan du se Broadway-musikaler som Cats og Mamma Mia, og hvis du har vegret deg for å betale de stive prisene på Broadway-billetter har vi en gladnyhet: på cruise er musikalene selvfølgelig gratis.

– Veldig mye er inkludert i prisen når du reiser på cruise med RCCL. Alle måltider om bord, barneklubber og aktiviteter som klatrevegger, fallskjermsimulatoren, vannskliene og den slags, forklarer Borvik.

Cruise ga mersmak

Birgit Stebekk Leirdal var på cruise med familien for første gang i 2001. Da var barna 2 og 5 år.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Å reise på cruise med små barn ble ikke den store utfordringen vi hadde sett for oss. Bassengene var barnevennlige, kelnerne var oppmerksomme på barna under måltidene, det fantes områder der de kunne løpe fra seg mens vi voksne tok oss et glass drikke og samtidig holdt et øye med dem, forteller Leirdal.

Det første cruiset ga mersmak, og siden den gang har familien Leirdal vært på et flertall cruiseferier. Sist gikk turen til Middelhavet med Liberty of the Seas.

– Da barna var mindre var det bassengene og spilleautomatene som var morsomst. Nå har de blitt 17 og 20 år. Sønnen vår på 17 mener nå at det beste med å være på cruise er uendelig tilgang på mat og flotte treningsmuligheter. Han kan trene og spise akkurat når og akkurat så mye han vil, uten å tenke på at det koster skjorta å spise to middagsporsjoner eller syv-åtte måltider i døgnet.

Bente Borvik i RCCL mener cruiseferie passer for alle, uansett alder og preferanser.

– Med det store utvalget av skip som finnes i dag, fra små Azamara-skip med plass til 700 gjester til Harmony of the Seas, verdens største cruiseskip, med plass til over 6000 – da skal det godt gjøres å ikke finne noe som passer for deg.

En smakebit på hele verden

– Det er en velkjent cruisemyte at du ikke rekker å se noe på stoppene underveis. Som regel legger skipene til kai tidlig om morgenen og blir liggende ca. 10 timer. Noen skip blir også liggende til kai over natten, forklarer Borvik.

Det er med andre ord god tid til å gå i land og se seg rundt. For Birgit og familien er muligheten til å oppleve nye land og byer noe av det beste med å reise på cruise.

OPPLEVELSER I VANN OG PÅ LAND: På cruiseferie har du ikke tid til å kjede seg selv om skipet er til sjøs. Vannsklier, musikaler og surfesimulatorer er bare noe av det du kan bryne deg på om bord. Foto: Ving

– Det er en rekke organiserte utflukter du kan melde deg på. Hver kveld får du en ny oversikt over alt du kan se og gjøre i havnen du kommer til neste dag, så du kan danne deg et inntrykk og planlegge før ankomst.

Familien Leirdal går som regel i land på egen hånd.

– Enten rusler vi rundt i nærområdet eller tar en taxi til stedene vi har lyst til å se. Vi var også med på en utflukt til Athen og opp til tempelet på akropolishøyden der. Det var en fantastisk opplevelse med en erfaren og flink guide.

Kombiner cruiseferien med noen ekstra dager i land

Tonjes tre beste cruisetips:
 • Velg en lugar med utvendig balkong. Det er fantastisk å sitte der å nyte både innseilinger og utseilinger, frokoster og ettermiddager.
 • Både showforestillingene og restaurantene kan bli fulle, så reserver billetter og bord så tidlig som mulig.
 • Hvis du er på et av de største cruiseskipene, som Allure of the Seas eller Harmony of the Seas, prøv ziplinen! Gjør det en av de første dagene, for det er litt kjedelig for barna å oppdage at de synes det er kjempegøy den siste dagen om bord.

Da Tonje Løkaas Fossum og familien var på cruise benyttet de sjansen til å se mest mulig. Ikke bare ved å gå i land i de forskjellige havnene, men ved å kombinere uken til sjøs med en uke i Florida. Fort Lauderdale, Miami og Key West sto på programmet.

– Vi bestilte en leiebil som vi hentet i havnen når skipet la til kai. Kjøreturen langs Highway 1 til Key West, med turkis hav så langt øyet kan se, er en opplevelse i seg selv. Vi ble to netter der nede og digget den herlige avslappede stemningen. Det passet perfekt etter en uke med mange inntrykk og mye aktivitet, forteller hun.

Slik sikrer du deg den perfekte cruiseferien

 • Prisene er på sitt laveste på våren og høsten. Da kan du få fly, en hotellovernatting og en uke på cruise med helpensjon og drikkepakke fra 7500 kroner og oppover.
 • I Karibia er det ikke så stor forskjell på høysesong og lavsesong prismessig, men siden de fleste av cruisegjestene som regel er amerikanere stiger prisene rundt amerikanske ferier og helligdager.
 • Sett deg inn i hva cruisepakken du bestiller inkluderer, så unngår du ubehagelige overraskelser som å måtte kjøpe flybilletter i tillegg. Med Ving er alltid flybilletter, overnatting, selve cruiset og helpensjon om bord inkludert i prisen.
 • Alle rederiene tilbyr forskjellige drikkepakker i ulike prisklasser, men hvis du vil ha ubegrenset tilgang til alt, inkludert alkohol, må du regne med å betale flere tusen kroner. Som regel har du ikke lov til å ta med egen alkohol om bord. Hvis du skal på cruise i Karibia kan det lønne seg å kjøpe en drikkepakke på forhånd, for på disse turene er du mye om bord. I Middelhavet bruker du mer tid i land, og da er det ikke alltid det lønner seg med en drikkepakke.
 • CRUISE I SUS OG DUS: Følelsen av luksus, den gode maten og underholdningen om bord – alt fra mageplask-konkurranse til musikaler – er noe av det beste med å være på cruise, ifølge familien Leirdal. Foto: Privat

 • OPPLEVELSER I LAND: På cruiseferie reiser du fra sted til sted uten å måtte bruke masse tid på flyplasser eller togstasjoner, du har rett og slett med deg «hotellrommet» hele veien. Foto: Privat

 • FÅ I BÅDE POSE OG SEKK: Når du bestiller en cruiseferie med Ving kan du kombinere cruiset med flere dager i land og få mest mulig ut av ferien. Foto: Ving

 • FAMILIEFERIE: Tonje Løkaas Fossum og familien dro på cruise med Allure of the Seas, et av verdens største cruiseskip. Det falt i smak hos både store og små. Foto: Privat

 • PASSER FOR ALLE: Stadig flere barnefamilier drar på cruise og lar seg begeistre av alt en ferie til havs har å by på. Foto: Ving

 • FERIENS HØYDEPUNKT: For Mille (11) var zipline-svevet over skipets atrium noe av det beste med cruiseferien. Foto: Privat

 • OPPLEVELSER I VANN OG PÅ LAND: På cruiseferie har du ikke tid til å kjede seg selv om skipet er til sjøs. Vannsklier, musikaler og surfesimulatorer er bare noe av det du kan bryne deg på om bord. Foto: Ving

 • Når det gjelder valg av skip finnes det en tommelfingerregel. Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, så kan du forvente deg en relativt høy snittalder.
 • Å skreddersy cruiseferier med ekstra overnattinger og opplevelser er ofte såpass avansert at det ikke kan gjøres på reisearrangørenes nettsider, men det betyr ikke at det ikke lar seg gjøre. Ta kontakt direkte med reisearrangøren hvis du ikke finner det du leter etter.
 • Ving tilbyr alltid flyløsninger som passer med cruiset, og pakkene inkluderer alltid en overnatting i byen cruiset går fra – før avgang. Det betyr at du aldri risikerer å bestille et fly som ikke er fremme i tide til skipets avgang. Hvis flyet blir forsinket underveis sørger Ving for nye flybilletter og gjør det de kan for å få deg om bord på cruiseskipet raskest mulig.

Er du medlem i et LO-forbund får du blant annet eksklusive medlemstilbud og gode betingelser på reiser med Ving. Husk at du må bestille via LOfavør for å få feriefordelen din.