Dette er årets beste julegaver

Publisert: 26. Oct 2017 | Kategori: Ferie

Vi nordmenn elsker å reise og mange av oss er proppfulle av reiselyst året rundt – også rundt juletider. Så hva passer vel bedre enn en liste med gavetips til reiselystne sjeler? Kanskje du finner noe til din egen ønskeliste også!

Overraskelsesreise

Å kjøpe en overraskelsestur er ikke så vanskelig som det kan høres ut. Det vanskeligste er å holde på hemmeligheten helt til jul!

Det enkleste er å bestille en helgetur, for eksempel til London, Paris eller en annen storby. Allier deg med personens nærmeste, foreldre eller kjæreste, for å være sikker på at han eller hun ikke legger uforanderlige planer akkurat den helgen. Print ut billetten og rull den sammen, pynt med et silkebånd og legg den i en pappeske som du pakker inn som en vanlig julegave. Det blir garantert god stemning!

Marianne Kongerud ble overrasket av datteren med en langhelg i Malaga. Datteren hadde ringt arbeidsgiveren og sørget for fri på hennes vegne – uten at moren fikk mistanke om noe som helst.

MOR OG DATTER-TURER: Marianne ble overrasket av datteren med en helgetur. Mor og datter har vært både i Malaga og i Paris på «gaveturer» og synes det er en fantastisk gave – både å få og å gi. Foto: Privat

Ifølge Marianne er det en av de beste gavene hun noen gang har fått.

– Det var helt fantastisk. Jeg fikk tilbringe tid med datteren min og samtidig opplevd en by jeg aldri hadde vært i før. Det var rett og slett en perfekt gave og en perfekt helg.

– Vi burde egentlig være mye flinkere til å gi hverandre gaver som dette. Å reise eller bare å oppleve noe sammen gir hyggelige minner vi kan kose oss med i lang tid, i stedet for materialistiske ting vi egentlig ikke trenger, sier Marianne.

Tips! Hvis du er medlem i et LO-forbund får du 500,- i rabatt på nesten alle pakkereiser (det vil si at fly og hotell bestilles sammen) så lenge reisen bestilles via denne siden. Har du bestilt en charterreise på samme side kan du også endre reisen én gang uten ekstra kostnad, inntil 42 dager før avreise. Det betyr at du kan flytte datoen for avreise eller forandre feriens varighet hvis det blir behov for det.

Reisegavekort

Hvis du heller vil gi et lite bidrag enn hele reisen i julegave – ja, da passer reisegavekort perfekt.

Et gavekort fra Ving kan selvfølgelig brukes for å betale deler av en reise, men også til forskjellige tillegg som utflukter eller måltider på flyreisen. Vær oppmerksom på at tillegg må bestilles i forkant, du kan ikke betale med et gavekort om bord i flyet.

Ekstra fint er det at reisegavekortet fra Ving kan brukes sammen med LOfavør-fordelen som gir 500,– i rabatt. Så hvis mottakeren er medlem i et LO-forbund kan vedkommende få en vesentlig lavere pris ved å benytte seg av rabatten og bruke gavekortet samtidig. Du velger summen, og mottakeren velger resten.

Reiselitteratur, filmer og magasiner

Det nest beste etter å reise, det må være å drømme seg bort i noe som på et eller annet vis handler om å reise. Det kan være skjønnlitterære bøker om noen som er på reisefot, guidebøker eller reiseskildringer. Det finnes også drøssevis av filmer som pirrer reisenerven hos de fleste, både filmer som handler om å reise – men også filmer som viser andre lands landskap, byliv og kultur.

DRØMMEGAVER: Du kan se for deg fargene, menneskene, stedene. Høre lydene, forestille deg luktene. Du er der, men samtidig ikke. Legger du de rette bøkene under treet kan du reise jorden rundt fra godstolen. Foto: Ving

– Bøker er alltid populære gaver, både for de reiseglade og for de som liker å reise fra sofaen, forteller Mette Andersen, innkjøpsansvarlig i reisebutikken Nomaden i Oslo. Hun forteller at de pleier å anbefale gode reiseskildringer fra land eller byer den som skal få boken planlegger å besøke, eller skjønnlitterære bøker med handling fra reisemålet.

Boktips fra Nomaden:

  • Lonely Planets Wine Trails – 52 Perfect Weekends in Wine Country: En bok om vinturer passer både for en reiseentusiast og for en som setter pris på god mat og drikke.
  • Lonely Planets Great Escapes: En perfekt bok for alle som liker å drømme seg bort til vakre reisemål.
  • Atlas over fjerne øyer. Femti øyer jeg har aldri vært på og aldri kommer til, av Judith Schalansky: Gi bort en skikkelig reisedrøm til noen du er glad i. Boken er en hyllest til den imaginære reisen, til verdens små og fjerne steder, de som ikke teller eller synes på verdenskartets etablerte virkelighet. En vakker bok!

Et annet godt tips er å gi bort et abonnement på et reisemagasin. De fleste norske reisemagasinene tilbyr dette, og det er mye rimeligere enn å kjøpe én og én utgave i butikken.

Kunst med reisemotiv

Gjør et kjapt Google-søk med ord som travel posters eller travel stuff og du vil få drøssevis av treff med flott kunst, smykker, kart, dusjforheng, paraplyer, t-skjorter, telefondeksler, klokker med motiver som verdenskart, fly eller solbriller – you name it!

POPULÆRE SKRAPEKART: Knappenåler i verdenskartet for å markere besøkte land er gammeldags – nå er det skrapekart som gjelder. Foto: Nomaden

Hva med en plakat med yndlingsbyen som motiv? Eller kanskje en fin notatbok til reiseskriverier og drømmerier? Husk at du ofte må betale toll og moms på varer du bestiller fra utlandet, og at det kan ta litt tid å få det levert.

– Globuser er en av våre store bestselgere i julen, forteller Mette fra Nomaden. Globuser fås i alle prisklasser, men spesielt populær er globusen med norske navn. Og ifølge Mette slår det aldri feil å gi bort en liten jordklode i julegave.

– En globus er som en evig påminnelse om at du hele tiden kan og bør reise ut på tur.

– Såkalte skrapekart, der du kan skrape vekk landene du har besøkt på samme måte som på et Flax-lodd, er også veldig populære julegaver, tipser Mette. De fås både i verdenskart og som norgeskart og sistnevnte spår Mette og de andre nomadene i butikken som årets vinner under juletreet.

– Vi tror det blir en favoritt fordi Norge som reisemål er i vinden som aldri før, og ikke minst er et skrapekart over vårt eget, langstrakte land en fin måte å lære barna geografi på.

Kofferter og annet reiseutstyr

Du kan nesten aldri få nok utstyr hvis du synes reise er gøy. Små kofferter til korte turer, store til lengre turer, carry on-størrelser – det er kjekt å ha!

I tillegg er småting som ørepropper, desinfiserende håndgele, sovemasker, små beholdere med håndkrem, såpe og lignende utstyr supert for den som skal ut å reise. Reisebutikkene er proppfulle av smått og godt som utgjør fine, små presanger. Kjøper du en fin boks eller en gavepose og fyller den med små reiseeffekter får du en knallfin og forholdsvis rimelig julegave.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Mette fra Nomaden forteller at de selger mye bagasje i ukene før jul, og det svenske merket Boreas er blant årets favoritter.

– En artig sak som kommer til å ligge under flere juletrær i år er Boreas’ Bootlegger-sekk. Det er en tre-i-en-sekk der du kan bytte mellom vanntett sekk, dagstursekk og multisportsekk. Perfekt for alle som ønsker seg én sekk som kan brukes til alt.

– Julen på Nomaden er ekstra hyggelig. Mange kommer innom oss for å finne julegaver, og selv om det er hektisk blir det mange trivelige samtaler, sier Mette.

Restaurantbesøk

Er personen du er på jakt etter en gave til glad i å reise og har reist litt, så har han eller hun sannsynligvis også (minst) et yndlingskjøkken fra et av landene han/hun har opplevd. Gi bort et besøk på byens beste indiske restaurant eller en tur på en tapasbar med velsmakende fingermat og spansk vin. Det faller garantert i smak. Bokstavelig talt.

Kjenner du personen godt kan du snakke med betjeningen i forkant, forhåndsbestille maten for dere begge og betale for det hele før dere går dit sammen for å spise. Da kan dere bare nyte maten og gå når dere er ferdige, uten at den som får gaven trenger å tenke på prisen overhodet. Eller kanskje du kan gi bort en kokebok med lokale matoppskrifter fra favorittlandet?

  • asdfasf

God gavehandel (og jul) fra oss!

Her kan du lese mer om feriefordelen du får gjennom LOfavør.