Årets ferievinner: Den store Spania-guiden

Publisert: 6. Feb 2017 | Kategori: Ferie

Spania er sommerens store feriefavoritt, og reisene forsvinner fortere enn du får sagt tapas. Her er oversikten du trenger for å sikre deg den perfekte Spania-ferien.

Mallorca – den trygge favoritten

– Det er mer enn et halvt århundre siden turistene oppdaget øya med de lange strendene og bortgjemte badevikene, og siden den gang har Mallorca hatt en spesiell plass i mange nordmenns feriehjerter. Mallorca er vårt definitivt mest populære reisemål, og i løpet av sommersesongen kommer rundt 70 000 nordmenn til å reise med Ving til Mallorca, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Blir aldri lei av Mallorcas hovedstad

Annette Konow er reiserådgiver hos Ving. Hun besøkte Mallorcas hovedstad for første gang i 1973 og falt pladask der og da.

LITEN STORBY: Hvis du ennå ikke har vandret gatelangs i Mallorcas hovedstad har du noe å glede deg til. Palma er ferieøyas hjerte og hovedpulsåre. Foto: Ving

Annette har ikke lenger tall på hvor mange ganger hun har vært der. Én ting er hun imidlertid helt sikker på – hovedstaden Palma kommer hun aldri til å gå lei av.

– Jeg elsker Palma. Byen har en helt spesiell puls og en atmosfære som lokker meg tilbake gang etter gang, sier Annette entusiastisk.

I avenyen Passeig des Born er det alltid livlig, og i havnen dupper seilbåtene. Like ved troner den middelalderske katedralen Le Seu over byen med sine spissbuer og gotiske tårn. Katedralen er en gjenganger på topplistene over Palmas beste severdigheter.

– Min absolutte favorittrestaurant er La Boveda i gaten Carrer de la Boteria. Mer genuin tapas og atmosfære enn her finner du ikke noe sted. Bordene er gamle eiketønner og vinutvalget fabelaktig. Det er alltid fullt, så glem for all del ikke å reservere bord, oppfordrer reiserådgiveren.

Mallorcas skjulte perler

ROLIGE OMGIVELSER: Lille Cala San Vicente i nord har færre turister og roligere atmosfære enn de store turistdestinasjonene. Perfekt for deg som bare vil slappe av og kose deg i ferien. Foto: Ving

Ifølge Annette kan du fremdeles finne skjulte perler på nordmenns favorittøy. Hun mener hele vestkysten er et must, og anbefaler å leie en bil for å se og oppleve mer enn sol og bad.

Cala San Vincente i nordvest er et av øyas aller minste og fredeligste feriesteder. Det er bygd opp rundt de små strendene i en av fjellkjeden Tramuntanas dalganger, men er fremdeles ikke ordentlig markert på turistkartet.

– Den bohemske kunstnerbyen Deià er blant stedene som bør oppleves. Landsbyen ligger på en åskam over havet, der de sandfargede husene klamrer seg til fjellsidene. Mange av innbyggerne er kunstnere og forfattere fra hele verden.

Cala-ene på østkysten – badenymfenes tumleplass

Langs østkysten ligger det også andre koselige badebyer som perler på snor. Her er en rask guide:

 • Cala Bona – klassisk badested for familien med deilige strender og barnevennlige hotell
 • Cala Millor – har en av øyas beste og mest velholdte strender og passer for deg som vil kombinere strandliv og livlige kvelder.
 • Cala d’Or – fem små badeviker og den lekre marinaen Port Petit gir stedet en eksklusiv følelse
 • Cala Mesquida – et av Mallorcas mest naturskjønne områder uten for mange turister
 • Cala Ratjada – sjarmerende feriested med fiskehavn, badeviker og uteliv
Alcudia – Mallorcas strandparadis

På den andre siden av øya slår dovne brenninger mot kritthvit sand. Alcudia er Mallorcas strandparadis – og barnefamilienes favoritt.

– Ingenting slår stranden i Alcudia. Lys, finkornet og langgrunn, sier Sven-Arne Strømsvåg som er HR-ansvarlig i Ving. Han har vært på Mallorca et tjuetalls ganger, senest i sommer med datteren Aurora og resten av familien. Den spanske ferieøya er et av hans favorittreisemål.

– Mallorca har alt. Sol, bad, god mat og shoppingmuligheter – for alle aldre. Hvis du først er i Alcudia må du ikke gå glipp av den herlige bistroen Bistro del Jardin. Den ligger rett ved Carretera d’Artá, ikke langt fra stranden, og byr på mer autentisk mat enn mange av de typiske turistrestaurantene. Grillet blekksprut, biff tartar og mallorkanske hvitløksreker er bare noe av det som står på menyen, i tillegg til barnevennlige alternativer, tipser Strømsvåg.

MALLORCAS BESTE STRAND: Barnefamilier trives godt på den langgrunne stranden i Alcudia, og den hvite, puddermyke stranden og det krystallklare vannet er enhver strandløves drøm. Foto: Ving

Ikke gå glipp av:

 • Mallorca er kjent for grottene sine, og på sea caving svømmer du inn i labyrintiske grotter, som Cova des Coloms ved Cala Mesquida i nordøst, og deretter utforsker du dem til fots.
 • Med en undervannsscooter styrer du propellene med et lite ror, og du kan puste som vanlig i en transparent kuppel. Du finner arrangører i blant annet Port D’Andratx. Søk på «Bond Safari Mallorca» på YouTube!

Gran Canaria – også om sommeren

Vi forflytter oss drøye 210 mil lenger sør til en annen spansk feriefavoritt – Gran Canaria.

– Her finner du alt fra storbypuls og romantiske avkroker til barnevennlige hotell der de minste vil stortrives. Derfor er det kanskje ikke så rart at dette er nordmenns mest populære vinterreisemål. Nå får stadig flere opp øynene for at øya også er fin å besøke om sommeren, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving, som selv har tilbragt mange ferier både sommer og vinter på den populære øya.

Gran Canarias beste strender

LANGSTRAKT: Den tre kilometer lange Las Canteras-stranden i Las Palmas er en av de flotteste bystrendene i hele Spania, og stranden har fått mange sertifikater for god kvalitet.

For barnefamilier anbefaler hun den halvmåneformede Amadoresstranden.

– Her er det ren, gylden sand og asurblått hav, og det er aldri lang vei til hverken iskrem, pizza, eller oppblåsbare strandleker. Samtidig mener jeg den tre kilometer lange Las Canteras-stranden i hovedstaden Las Palmas definitivt er øyas beste! Her er også stemningen mer spansk og genuin enn på sørsiden av øya, mener informasjonssjefen.

Puerto de Mogán – for romantikerne

Reiser du for å dyrke kjærligheten er Puerto de Mogán midt i blinken. Har du sansen for det gode liv i eksklusive omgivelser, så stiller hotellstandarden i Maspalomas i særklasse, mener Larsen-Vonstett.

– Hvis dere vil skjemme dere bort anbefaler jeg parmassasje på det jeg tror må være øyas beste spa, Bohemia Suites & Spa i Playa del Inglés. Dette thaispaet er det beste jeg har besøkt utenfor Thailand. Du trenger ikke å være gjest på hotellet for bestille behandlinger der.

Gran Canaria for fjellentusiaster
LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Jeg elsker Gran Canaria! Hvor ellers får man sol hele året, et spektakulært landskap og fantastisk, kortreist mat? spør Björn Westin som driver Rocky Adventure. Den spreke svensken kom først til øya for å surfe, men falt så pladask for de gamle pilegrimsledene i fjellene. I dag lever han av vandringsturismen.

– Stiene er folketomme, sier han begeistret, og viser mer enn gjerne vei til sin favorittlandsby Tejeda i fjellene. Kommer du hit rett etter jul, står hele dalen i fiolett mandelblomstring. Husk bare å pakke gode sko.

Ikke gå glipp av:

 • Et besøk på den lille og nesten ukjente stranden Playa Santa Agueda, mellom Arguineguin og Maspalomas på Gran Canaria. Spis fiskelunsj på Bar El Boya, en svært populær restaurant blant lokalbefolkningen.
 • Solnedgangen i Maspalomas-ørkenen på Gran Canaria. Ta med et teppe å sitte på og noe godt å fylle glassene med.

Costa Blanca – sol, surfing og strandliv

De gamle klassikerne langs den spanske østkysten kan være et spennende alternativ til en øyferie. Her ligger feriestedene på rad og rekke, fra Costa Brava og Costa Dorada i nord til Costa Blanca og Costa del Sol i sør.

– Det er fantastisk å reise hit med små barn, de lokale er varme og familiekjære og barna kan være med overalt, forteller Ingvild Follestad. Hun har funnet sin ferieidyll i Costa Blanca, med samboeren og datteren Lucie på to år. I løpet av de siste årene har hun besøkt området seks-syv ganger, og begynner å bli godt kjent.

 • LITEN STORBY: Hvis du ennå ikke har vandret gatelangs i Mallorcas hovedstad har du noe å glede deg til. Palma er ferieøyas hjerte og hovedpulsåre. Foto: Ving

 • HAR MISTET TELLINGEN: Annette Konow har ikke lenger oversikt over hvor mange ganger hun har vært i Palma, men vender stadig tilbake til favorittbyen. Foto: Privat

 • ROLIGE OMGIVELSER: Lille Cala San Vicente i nord har færre turister og roligere atmosfære enn de store turistdestinasjonene. Perfekt for deg som bare vil slappe av og kose deg i ferien. Foto: Ving

 • MALLORCAS BESTE STRAND: Barnefamilier trives godt på den langgrunne stranden i Alcudia, og den hvite, puddermyke stranden og det krystallklare vannet er enhver strandløves drøm. Foto: Ving

 • BORTGJEMTE BADEVIKER: Mallorcas østkyst er brattere og mer dramatisk enn nordkysten, og Cala d'Or består av fem små badeviker omgitt av bratte klipper og fin natur. Foto: Ving

 • FAVORITTHOTELL: Lekre Ocean Beach Club i Playa del Cura er et av Elisabeth Larsen-Vonstett sine favoritthotell på Gran Canaria. Her kan du bestille rom med direkte utgang til bassenget! Foto: Privat

 • LANGSTRAKT: Den tre kilometer lange Las Canteras-stranden i Las Palmas er en av de flotteste bystrendene i hele Spania, og stranden har fått mange sertifikater for god kvalitet.

 • THAISPA: Inntullet i en myk badekåpe, med føttene i fotbad og en kopp ingefærte i hånden er Elisabeth Larsen-Vonstett klar for thailandske spabehandlinger på Bohemia Suites & Spa. Foto: Privat

 • UT PÅ TUR: Björn Westin kjenner hver krik og krok av fjellstiene på Gran Canaria og er genuint opptatt av at langt flere skal benytte muligheten til å se de vakre fjellene på den populære ferieøya.

 • MED BABY PÅ TUR: – Ting er mye enklere med barn i Spania enn hjemme, sier Ingvild Follestad. Hun, samboeren Adnan og datteren Lucie er ofte på ferie på det spanske fastlandet. Foto: Privat

 • EVENTYRLIG FAMILIE: For å se mest mulig i løpet av ferien er leiebil et godt alternativ. Ingvild anbefaler et besøk i fargerike Villajoyosa, omtrent en mil sør for Benidorm. Foto: Privat

 • FERIEIDYLL: Strendene i Benidorm er i en klasse for seg. De to hovedstrendene Levante og Poniente er brede og langgrunne med finkornet sand. Foto: Ving

Lange lunsjer og siesta for hele familien

– Den spanske livsstilen hvor man spiser lange lunsjer og tar en siesta på ettermiddagen er lett å bli glad i. Det beste med å være her er å ha masse tid sammen og finne på morsomme aktiviteter som å leie surfebrett ved en av de små surfesjappene langs stranden. Når Lucie sover går vi lange trilleturer langs strandpromenaden, surfer, svømmer eller slapper av med bok i solen. Livet her er rett og slett bare herlig! sier Ingvild.

Costa Blanca har noen av Spanias beste strender som strekker seg kilometervis med hvit, finkornet sand. Du finner alt fra langgrunne og barnevennlige sandstrender til vindblåste, surfevennlige strender og bortgjemte klippestrender.

Storbyliv og matopplevelser i Alicante

Storbylivet i Alicante er en fin avveksling til strandlivet på Costa Blanca, tipser Ingvild.

Med Ving kan du reise til disse spanske reisemålene:

Barcelona, Madrid, Mallorca, Menorca, Kanariøyene (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, La Gomera og Fuerteventura), Marbella, Torremolinos, Fuengirola, Benalmadena, Malaga, Alicante, Albir, Benidorm, Bilbao, Ibiza, Salou, Sitges, Calella, Lloret de Mar og Santa Susanna.

– Det er en ordentlig spansk storby. Det er masse å finne på og du kan også finne helt fantastiske restauranter her, forteller hun. Hennes favoritter er Liberty Kitchen, der du får lokalprodusert mat, og Bodhi Green som serverer sunn og fresh vegetarmat.

– Et restaurantbesøk her er en helt annen opplevelse enn i Norge. Har du med deg barn får du ekstra mye oppmerksomhet og du rekker ikke en gang å sette deg ned før servitøren har funnet frem barnestol og tegnesaker.

Når du først er i Alicante bør du også sette av litt tid til shopping. På Avenida de Maisonnave finner du kjente kjedebutikker som Zara, Mango og kjøpesenteret Corte Inglés.

Byen har også hyggelige gågater og bortgjemte smug der du finner små kunstgallerier og spesialbutikker.

– Adnan har funnet sin egen lokale barberer der han klipper håret hver gang vi er her. Selv drar jeg gjerne innom Toni & Guy, de er veldig flinke og prisen er en helt annen enn i Norge, sier Ingvild.

Oppdagelsesferd med leiebil

Familien på tre legger ofte ut på tur. Langs kysten av Costa Blanca er det mange koselige landsbyer med herlige strender som er perfekte for et dagsbesøk.

– Du er nødt til å besøke Villajoyosa, sier Ingvild. Den lille fiskerlandsbyen ser nærmest ut som en kardemommeby med smale hus i blått, rosa og gult langs den palmekantede stranden.

FERIEIDYLL: Strendene i Benidorm er i en klasse for seg. De to hovedstrendene Levante og Poniente er brede og langgrunne med finkornet sand. Foto: Ving

Rolige og fredelige Albir er spesielt populær blant nordmenn. I den hyggelige lille byen bor du rett ved stranden og i tillegg til tradisjonelle spanske spisesteder er det flere norske restauranter. Benidorm er en av Spanias mest populære feriesteder og gjenkjennes lett av den karakteristiske skylinen. Strendene er barnevennlige, det er mange gode restauranter å velge mellom og utelivet er i verdensklasse. Om sommeren kan det lett bli mye folk, men strendene er brede nok til at det ikke føles for trangt.

Ikke gå glipp av:

 • Lei en bil og besøk Villayosa for en stranddag med lunsj og et besøk på det berømte, lille sjokolademuseet.
 • Like ved Alicante ligger Playa de San Juan som regnes for å være Spanias beste strand på hele syv kilometer.

Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt per bestilling (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill via lofavor.no.