Årets beste julemarkeder

Publisert: 26. Oct 2017 | Kategori: Ferie

Funklende julelys, roser i kinnene, varm kryddergløgg og lukten av nellik, granbar og nybakte julekaker – det er ikke rart vi elsker Europas julemarkeder!

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Det er få steder som setter større fart på julestemningen enn et godt, gammeldags julemarked. Min favoritt er det store utvalget i Berlin, men i førjulstiden er det mange koselige markeder over hele Europa, sier tidligere informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Her er feriearrangørens guide til Europas beste julemarkeder.

London

Nå som pundet er lavt har vi nordmenn verdens beste unnskyldning for å dra på julegaveshopping i den britiske hovedstaden. Det finnes flere julemarkeder i London, men et av de mest populære er Angels Christmas Market i Winter Wonderland i Hyde Park.

FØRJULSKOS I LONDON: Unn deg selv en tur på byens julemarkeder – uten å sprenge årets gavebudsjett. Foto: Ving

I markedsbodene i Hyde Park kan du handle smykker, klær, juledekorasjoner, kunsthåndverk og mat, og som om ikke det var nok finnes det også en skøytebane, karuseller, et stort pariserhjul og en isbar. Ikke en isbar i tradisjonell forstand, men bokstavelig talt en bar av is.

I fjor feiret Winter Wonderland 10-års jubileum, og da var det naturligvis duket for spektakulære opplevelser. Hva med å se den tradisjonelle juleballetten Nøtteknekkeren – på skøyter?

Berlin

I trendy Berlin er det over 60 (!) forskjellige julemarkeder å velge mellom, men ett av de største og mest populære ligger på Gendarmenmarkt i bydelen Mitte. I små, snøhvite telt med julestjerner på takene kan du kjøpe julepynt, leker, lokale matvarer, smykker, skinn og kunsthåndverk. Og når mørket senker seg og kveldskulda kommer smygende smaker det ekstra godt med nybrygget kakao eller rykende varm gløgg i koppen.

GRØNN JULEFEST: Velg mellom tradisjonelle julemarkeder eller økologiske i Berlin. På sistnevnte er alle produkter og maten som serveres organisk og økologisk – eller besøk begge deler. Foto: Ving

Hvis du har lyst til å oppleve et litt annerledes julemarked arrangeres det økologiske varianter på Kollwitzplatz og Sophienstraße. Der selger matprodusenter og kunstnere alt fra designvarer til krimskrams – alt laget av organiske og økologiske råvarer.

Bratwurstene, paiene, vaflene og gløggen som serveres er hjemmelagd – og selvfølgelig basert på kortreiste, organiske råvarer.

Praha

I løpet av en storbyferie i Praha kan du skryte av at du har sett dansende hus, vært hjemme hos Mozart, spist middag i et gotisk riddervertshus og drukket verdens beste øl – og besøkt et av Europas mest stemningsfulle julemarkeder.

Det finnes to kjente julemarkeder i Praha, og det største finner du på torget i gamlebyen. Der står bodene tett i tett på det idylliske brostensbelagte torget i barokkstil, særlig stemningsfullt blir det med litt snø. Det andre julemarkedet ligger ved Wenceslastorget.

Paris

PERFEKTE JULEGAVER: På julemarkedet i Paris får du kjøpt sjokolade i løsvekt – og platevis. Lys melk, mørk kakao, med pistasjnøtter eller helt hvit sjokkis – du velger! Foto: Len Kongerud

Paris is always a good idea, sies det. Og er du ute etter et herlig julemarked i en ikonisk storby er det definitivt en god idé med en førjulshelg i lysenes by.

Paris har flere tradisjonelle julemarkeder, for eksempel Les Marches de Noël på Champs Elysées – det største og mest kjente. Markedet er som en liten julelandsby med boder fulle av kunst og håndverk, lokale spesialiteter og gastronomiske godsaker.

I enden av markedet ligger også det store pariserhjulet med flott utsikt over vakre, julepyntede Paris.

Wien

JULEVERKSTED FOR BARNA: I Wiens rådhus kan yngre juleentusiaster bake kaker og skrive ønskelister til julenissen. Foto: Thomas Cook Blog

Wien har en lang og tradisjonsrik historie hva gjelder julemarkeder, og du finner dem omtrent i hver eneste bydel i desember. Hva som selges i bodene varierer fra marked til marked, men alle markedene har en herlig atmosfære og deilig julestemning.

Julemarkedet foran City Hall er et av de mest kjente markedene i byen. Der selges flotte juledekorasjoner i bodene sammen med leker, håndverk og brente mandler. Inne i rådhuset er det et eget juleverksted for barna, og der bakes det kaker og skrives ønskelister til julenissen.

Er du medlem i et LO-forbund får du blant annet eksklusive medlemstilbud og gode betingelser på reiser med Ving. Les mer om feriefordelen du får gjennom LOfavør.