10 tips til Syden-reisen med småbarn

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 25. Apr 2016 | Kategori: Ferie

Noen kvier seg for å dra på langtur med små barn, men det trenger ikke være så utfordrende som du kanskje antar. Her får du noen gode tips som gjør turen til Syden med de minste litt enklere.

Små barn trenger ikke være en hindring for at familien skal unne seg en ferie til sydligere strøk, men god planlegging er viktig for at både reise og opphold skal bli så behagelig og lettvint som mulig.

Hvor lenge dere vil vente før dere tar med familiens nyeste tilskudd på ferie er individuelt. For å være på den sikre siden anbefales det at barnet er ferdig med vaksinene sine før dere reiser til andre land. Med disse nyttige tipsene kan ferien bli litt enklere:

1. Unngå stress før avreise

Urolige foreldre gir ofte nervøse barn. Møt derfor tidlig opp på flyplassen slik at dere har god tid før avgang. Det aller viktigste er kanskje å sørge for at barnet er mett og har på seg ren bleie like før påstigning.

For å være på den sikre siden anbefales det at barnet er ferdig med vaksinene sine før dere reiser til andre land

Ikke alle er klar over at de aller fleste flyselskapene syns det er greit at du tar med barnevognen nesten helt inn til flyet. Der vil bakkepersonell ta i mot vognen og føre den ned til all annen bagasje som skal med på turen. Men husk at barnevognen må pakkes forsvarlig inn med robust emballasje for å redusere skade. Dette kan kjøpes ved innsjekking, kjøpes brukt på forhånd eller leies ved de fleste flyplasser.

2. Reduser trykket fra flykabinen

Det høye trykket i flykabinen kan være ubehagelig for alle, men spesielt små barn kan få vondt i ørene. For de aller minste kan det hjelpe å amme under både opp- og nedstigning, og for større barn kan det hjelpe med både smokk og flaske. Det vil også være til god hjelp om barnet får sitte oppreist fremfor i liggende stilling. Ellers kan det gode, gamle trikset med å tygge tyggegummi redusere ubehaget for både store og små.

3. Ta med barnemat til flyturen

Sultne unger blir fort grinete, og kan være en stor kilde til frustrasjon både for foreldre og medpassasjerer. Visste du at det er lov til å ta med barnemat som er nødvendig inn på flyet? Men vær forberedt på at du kanskje må bevise at det faktisk er mat under innsjekk ved å smake på det.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Oppvarmet vann på termos og litt grøtpulver kan være kjekt å ha tilgjengelig for babyer, eller ta med litt snacks i form av frukt, grønnsaker og kjeks for de som kan spise fast føde.

4. Gjør det lettere å sove på flyet

Selv om du stiller godt forberedt med mat og utstyr, trenger kanskje de små å kunne sove litt på reisen. Det kan være vanskelig for små barn å sovne på flyet, men ved å trekke en liten og lett lue ned over øynene på barnet, skjermer du for mange av forstyrrelsene rundt. Før flyturen kan du spørre om en egen babyvugge som festes på veggen eller setet foran. Der kan barnet ligge og sove. For litt større barn er det smart å ta med en oppblåsbar pute.

5. Få tiden til å gå

Distraksjoner får tiden til å gå og kan hjelpe for de som er urolige og rastløse. Ha gjerne med favorittlekene- eller bamsen til den aller minste og ta med noe som er litt mer tidkrevende for de som er litt eldre. Nye oppgavehefter og klistremerkebøker er gode alternativer, det samme er en fantasifull spørre- eller gjettelek. Det vil også lønne seg å forberede barnet på at de skal ut å reise og må sitte stille under mye av flyturen.

6. Ha viktige ting i håndbagasjen

Noe av det kjedeligste som kan skje når dere kommer frem til feriedestinasjonen er at bagasjen ikke kommer frem i tide. Da er det best å være forberedt. Både skift, bleier, ekstra smokker, tåteflasker og lignende er eksempler på ting det vil være lurt å pakke i håndbagasjen. Dette kan også være kjekt å ha under flyreisen. Husk i tillegg våtservietter og bleieposer – sistnevnte kan brukes til å samle sammen søppel.

Både skift, bleier, ekstra smokker, tåteflasker og lignende er eksempler på ting det vil være lurt å pakke i håndbagasjen

7. Vær nøye med solbeskyttelse

Vel fremme i Syden, må du være forsiktig med solen. Spedbarn regulerer kroppstemperaturen dårlig, og kan lett bli overopphetet. Barn under seks måneder bør derfor ikke eksponeres for sollys og må holdes i skyggen. Bruk skyggehatt med brem og gjerne solbriller i tillegg for at barnet skal få en mer behagelig tilværelse i det sterke sollyset.

Pakk gjerne med solkrem fra Norge, så vet du hva den inneholder. Den skal ha minst solfaktor 30 og bør påføres hver andre time. Lette klær og t-skjorter beskytter også mot solen og mot overoppheting.

8. Pass på væskeinntaket

I varmere strøk trenger både store og små å drikke mer vann enn de ellers er vant til. Vann er den beste tørstedrikken og forhindrer dehydrering. Hvis barnet fremdeles ammer, må særlig mor sørge for å drikke rikelig med væske. Drikk vann på flaske, så dere unngår bakterier.

9. Dette må du pakke i kofferten

Pakk med alle stelleprodukter hjemmefra, for det er mye som er dyrere i utlandet. Både bleier, våtservietter og solkrem kan du ende med å betale dobbelt så mye for. Pakk også med deg morsmelkerstatning og babymat. Selv om dette finnes i utlandet, kan smaken være annerledes og det beste er å ha noe du vet babyen både tåler og liker.

Bruk skyggehatt med brem og gjerne solbriller i tillegg for at barnet skal få en mer behagelig tilværelse i det sterke sollyset

Det kan virke som det er mye å pakke med seg i kofferten og at det ikke blir plass til så mye ekstra på vei hjem, men husk at det meste kommer til å bli brukt under turen. Det vil derfor være god plass til det dere shopper på ferien.

10. Barnevennlig hotell

Er du medlem i et LO-forbund kan du få ferierabatter via LOfavørs samarbeidspartner Ving, som blant annet tilbyr hoteller som er spesielt tilrettelagt for deg som reiser med både små og store barn. På Sunwing-hotellene finner du leiligheter tilpasset familier med barn i ulike aldre.

Eksempelvis er Happy Baby-leilighetene utstyrt med det meste barnet ditt trenger, og er gull verdt for deg som reiser med de aller minste. Da slipper du blant annet å tenke på ting som barneseng, paraplytrille og underlag til stellebordet.

Bor dere på Sunwing, er også Easy Travel inkludert i prisen. Det betyr at du kan sjekke inn bagasjen på hotellet, og gå rett forbi innsjekkingskøen på flyplassen.

For ekstra tips og råd til reisen kan du ta kontakt med Vings reiserådgivere.