Når lønner det seg å selge bolig?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 15. Aug 2016 | Kategori: Eiendomsmegling

Planlegger du å selge boligen din og lurer på når du vil få mest ut av salget? Her er eksperttipsene til hvilke tendenser i markedet du bør ta hensyn til.  

Når du skal selge boligen din, ønsker du å få mest mulig ut av salget slik at du kanskje kan kjøpe deg en større bolig eller bosette deg i et annet område. Men skal du selge nå eller vente?

– Det finnes ikke noe fasitsvar på når du bør selge boligen din. Med det markedet vi har i dag er det nå du skal selge – særlig i Oslo der det er et hett marked, sier Odd Nymark, tidligere administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus.

Det er kombinasjonen av færre boliger til salgs, høy aktivitet i boligmarkedet og historisk lavt rentenivå, som har presset prisene ganske kraftig opp så langt i år. Selv om det er en generell prisøkning på landsbasis, vet man aldri hvor lenge det vil vare. Uansett når du velger å selge, er det derfor viktig med god planlegging.

Hva slags bolig skal du selge?

Når på året du bør legge boligen din for salg, avhenger blant annet av hva slags bolig du skal selge. Er det en liten leilighet eller er en enebolig med hage?

– Det hele handler om å få mange til å bli interessert i akkurat din bolig, i konkurranse med det som er på markedet. Da er det om å gjøre å selge når riktig type kjøpere er på jakt etter bolig, forklarer Odd.

Generelt er markedet roligere i både desember og juli, rett og slett fordi det ofte er færre boliger til salgs

Små leiligheter er det stort sett alltid et marked for, som du kan få solgt nesten uansett når du ønsker. Det er likevel et klart høydepunkt når skoleferien er over – i slutten av august og begynnelsen i september. Derfor vil du heller ikke ha noe problem med å få solgt en liten leilighet også midt i fellesferien, da det er mange studenter med foreldre som er på boligjakt.

– I juli selges det mye små leiligheter i de byene som har mange studenter. Men en enebolig får du kanskje ikke solgt samme måned, da mange familier i målgruppen har reist bort på ferie.

Er du kanskje en av dem som tenker at du vil legge eneboligen til salg i mai, da hagen er aller finest? Da er du ikke alene.

– Ulempen da er at det er veldig mange andre som tenker akkurat det samme. Med mindre hagen din er helt unik, blir det hard konkurranse på markedet, sier direktøren.

Nytt år og nye muligheter

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Generelt er markedet roligere i både desember og juli, rett og slett fordi det ofte er færre boliger til salgs. Aller roligst er det nok mot andre halvdelen av desember – rundt juletider. Men selv om det er stille på markedet, betyr ikke det at du ikke kan få en gunstig pris på boligsalget.

– Også når det er få kjøpere og boliger på markedet, kan du oppleve å få en god pris, for det er alltid noen som trenger bolig.

Men husk at folk gjerne er opptatt med andre ting midt i julestria.

– Jeg vil ikke anbefale å selge i romjula, når folk har nok med lutefisken og ribba. Men det å markedsføre boligen din da, kan være en god ide. Mange sitter nemlig og vindushopper leiligheter og planlegger hva de skal se nærmere på i januar, tipser Odd.

For etter en rolig juletid, er det mange som tar fatt på det nye året med nye muligheter, også de som er på boligjakt.

– Det er gjerne litt stille den første uka i januar, kanskje mest fordi meglerne trenger litt tid på å komme i gang. Men folk viser interesse ganske kjapt, og boligene selges ofte ved første visning til gode priser, sier han.

Få tidlig hjelp av megler

Uansett når du velger å selge boligen din, så er det god hjelp å få av en eiendomsmegler med lokal kunnskap. Den generelle anbefalingen fra Odd er å kontakte en megler så tidlig som mulig, for de kjenner godt til området og kan veilede deg hele veien.

Snakk gjerne med en megler inntil ett år før du har tenkt til å selge

– Folk har det ofte travelt og kommer sent i gang med salg av bolig. Med god tid er det større sjanse for at du får en høyere pris, sier han.

Snakk gjerne med en megler inntil ett år før du har tenkt til å selge, for da kan megleren også gi deg råd om hva du bør fikse på før visning for å optimalisere salget.

– Vi er, som deg, opptatt av at du skal få høyest mulig pris for boligen din, avslutter den tidligere direktøren.

Husk at du som medlem i et LO-forbund har en medlemsfordel å benytte deg av innen eiendomsmegling. Ved salg av bolig eller fritidseiendom får du nemlig 5000 kroner i rabatt hos EiendomsMegler 1