Bør du kjøpe eller selge bolig først?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 17. Mar 2016 | Kategori: Eiendomsmegling

Skal du bytte bolig og lurer på om du skal kjøpe eller selge først? Det finnes ingen fasitsvar, men det er flere faktorer som bør spille en rolle i beslutningen. Med disse rådene blir avgjørelsen kanskje litt enklere å ta.

Det er ingen tvil om at boligmarkedet er tøft, og det er vanskelig å forutsi om det vil snu eller ikke. Likevel er det variasjoner fra by til by, så hva du ender opp med å gjøre avhenger av hvordan tilstanden er der du bor. Så hva er smartest – kjøpe eller selge først?

Tidligere administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Odd Nymark, sier det kommer helt an på hvilken livssituasjon du er i.

– Du må se på personlig økonomi, familieforhold og vurdere deretter. Uansett hva du velger er det en del ting å tenke over før du bestemmer deg, sier han.

For det finnes både fordeler og ulemper ved begge argumenter.

Selge først

Hvis du selger din nåværende bolig før du har fått kjøpt en ny, sitter du allerede på egenkapital – noe som gir deg en fordel hvis drømmeboligen din dukker opp. Da er du klar til å handle med én gang og øker sjansen for å sikre et godt kjøp.

Selger du først får du en full oversikt over hva du har å rutte med og banken vet hva de kan låne deg

– Selger du først får du en full oversikt over hva du har å rutte med og banken vet hva de kan låne deg.

Men det kan også være en ulempe, for det kan ta lang tid før du finner eller får kjøpt drømmeboligen, i tillegg til at det kan være lang overtakelsestid. Har du allerede solgt boligen din kan du derfor bli nødt til å skaffe en annen i mellomtiden.

– At det kan ta tid å finne boligen du ønsker deg er særlig viktig å tenke på for de som har familie. Det gir en del praktiske utfordringer, og det kan fort bli dyrt hvis du må leie et annet sted en periode, forklarer Odd.

Kjøpe først

Vil du heller kjøpe før du selger, må du først og fremst ha kontroll på økonomien. Og den bør helst være god.

Fordelen med å kjøpe først er at du slipper å bo et annet sted under ventetiden

– Det er veldig viktig å være tydelig på dette med den personlige økonomien. Fordelen med å kjøpe først er at du slipper å bo et annet sted under ventetiden, men du sitter igjen med risikoen om å ha to boliger og to boliglån på én gang.

Derfor må du forsikre deg om at banken din aksepterer at du sitter med dobbel belastning og at de er villige til å mellomfinansiere. Forhør deg med banken om hvordan de stiller seg til saken.

Forskjell fra by til by

Det som kanskje er viktigst å ta med seg i vurderingen, er markedssituasjonen der du er. Her er det store forskjeller rundt omkring i landet – i noen byer er det selgers marked, i andre er det kjøpers marked.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– I Oslo er det for eksempel rekordlite boliger til salgs med heftige budrunder som presser opp prisene. Her er det selgers marked, som særlig gjelder mindre boliger i sentrale strøk, sier Odd.

Med et så tøft marked kan det derfor ta lang tid før du faktisk får kjøpt noe. Og har du allerede solgt din egen bolig – ja, da er sjansen større for at du må leie i mellomtiden.

I Stavanger derimot, er det rekordmange boliger til salgs. Det er kjøpers marked – noe som gjør det absolutt best å selge før du kjøper.

– Her tar det lang tid å selge og prisene faller deretter. I et slikt marked kan du gjøre virkelig gode kjøp, og med is i magen kan du nå frem med et bud godt under prisantydningen, sier han og fortsetter:

– Men husk at uansett hva du velger, så er det viktig at du får på plass et tydelig finansieringsbevis fra banken – eller så får du ikke kjøpt bolig i det hele tatt.

God hjelp fra megler

Odds beste tips er å være realistisk i forhold til hva din egen bolig faktisk er verdt, og å ta i mot råd fra noen som er nøkterne. Mange tror nemlig at nettopp deres bolig skal sette prisrekord, men det er markedet som bestemmer prisen.

Uansett hva du velger, så er det viktig at du får på plass et tydelig finansieringsbevis fra banken

– Dette skjer sjelden, men du skal heller ikke motta skambud. Derfor er det lurt å gå for den megleren du får best dialog med. Du skal jo velge en rådgiver som skal hjelpe deg i et par måneder, sier han.

Han anbefaler å kontakte en objektiv megler du har tillit til og som kjenner området godt. Gjør det tidlig i løpet slik at du får hjelp gjennom hele prosessen. Megleren kan rådgi deg når det gjelder prisnivået på boligen du skal selge, men også hvordan du skal håndtere budprosessen på den du vil kjøpe.

– Nordmenn selger bolig kun et begrenset antall ganger og de aller fleste i den situasjonen føler en stor grad av usikkerhet. Det er tross alt den største formuen vår, og det å ha en rådgiver på din side vil derfor være både betryggende og lønnsomt.

Gunstige fordeler

Samme hva du bestemmer deg for er det vesentlig med god planlegging. Slik minimerer du uforutsette hendelser som fører til uro og bekymring.

Er du medlem i et LO-forbund har du tilgang til fordelsprogrammet LOfavør, som også inkluderer en fordel på eiendomsmegling fra EiendomsMegler 1. Fordelen gjelder for ferdigforhandlede avtaler.

– Ved å vise frem medlemsbeviset ditt før oppdragsinngåelse får du 5000 kroner i rabatt når du skal selge boligen din. Det er penger som alltid kommer godt med, om det så er til oppussing eller til møbler, avslutter Odd med et smil.

Er du mellom 18 og 34 år gammel og medlem i et LO-forbund? Da får du ekstra gode medlemsfordeler som kan være nyttige når du både skal kjøpe eller selge bolig.

PRISEKSEMPEL BOLIGLÅN FOR UNGE:

Et lån på 2 millioner kroner med 25 års nedbetaling. Lånet koster 8.773,- i måneden (Terminbeløp). Rente 2,25% Effektiv rente er fra 2,33%. Termingebyr kr 50,- Totalt kr. 2.631.478,-